Teatrul Nottara participa in acest an la Festivalul de Teatru Scurt, din cadrul Festivalului International de Teatru Oradea cu piesa “Un pic prea intim”, in regia lui Cristi Juncu. Piesa se va juca la Sala Mare a Teatrului Regina Maria din Oradea, in afara concursului, pe 28 septembrie 2013.
Din distributia spectacolului fac parte: Andi Vasluianu (Tom Greene), Cristina Florea/ Laura Vasiliu (Jen), Catrinel Dumitrescu (Maureen), Diana Roman (Becca), Irina Velcescu (Franny) si Dan Bordeianu (Seth). Traducerea textului ii apartine lui Bogdan Budes, coregrafia este semnata de Attila Bordàs, iar scenografia apartine lui Cosmin Ardeleanu. Cristi Juncu semneaza si ilustratia muzicala.
Tom Greene, eroul din “Un pic prea intim”, este un tip normal, care are „trei probleme” foarte mari. Intr-un puseu de performanta erotica, dublat de o promiscuitate fara precedent (pentru el), Tom a reusit sa lase insarcinate trei femei, in decurs de o saptamana: iubita „oficiala”, vecina de alaturi – o femeie casatorita, la patruzeci si ceva de ani – si studenta lui, de optsprezece ani.
In textul de un comic taios al dramaturgului Rajiv Joseph, sunt aduse in lumina toate succesele si esecurile din viata lui Tom; pe masura ce femeile se intalnesc si isi dau seama de ceea ce s-a intamplat, Tom realizeaza ca existenta lui a luat-o razna si ca are doar putin timp la dispozitie ca sa o asambleze la loc. “Un pic prea intim” – o piesa cu „un ceva care te face sa nu te poti uita in alta parte” (conform New York Times) – este o comedie despre prietenie si dorinta carnala, ca si despre felul in care cele doua nu pot fi asociate.
„Un pic prea intim se ocupa cu atat de raspanditul derapaj moral pe care limba romana il sintetizeaza in expresia «a calca stramb». Un subiect din care comedia bulevardiera a scos cam tot ce se putea scoate. Iata, insa, ca Rajiv Joseph reuseste sa scoata mai mult, si asta printr-un artificiu simplu: multiplica numarul derapajelor si le adauga «efecte secundare» consistente, de neignorat. In comedia clasica, ulterior pasului gresit, protagonistul se alege, de obicei, cu o mica «entorsa», lesne vindecabila apoi prin uitare, ignorare, poate chiar asumare, sau, de ce nu, cainta. In piesa noastra, avem de-a face cu o veritabila «fractura». Protagonistul nu se mai recunoaste pe sine insusi, actiunile lui frizeaza absurdul, si, intr-un final, ajunge sa creada ca prima abatere, accidentul originar, l-a infectat cu un soi de virus infernal. Pe scurt, se simte corupt, incurabil, damnat. Iar cand singurul analgezic pare sa fie… poezia, veti fi, cred, de acord ca avem de-a face cu o piesa… epica!” spune Cristi Juncu.
Festivalul de Teatru Scurt, parte a Festivalului International de Teatru Oradea, aflat in acest an la cea de-a XIX-a editie, se desfasoara in perioada 20-29 septembrie 2013, cu sprijinul Consiliului Judetean Bihor, Primariei Municipiului Oradea si UNITER. Este singurul festival dedicat piesei scurte (90 de minute, fara pauza) din Romania, o manifestare culturala ce a avut prima editie in anul 1976. Din 1984, de la cea de-a VI-a editie, Festivalul de Teatru Scurt a devenit international, gazduind spectacole din Ungaria, Italia, Franta, Croatia, Cehia, Republica Moldova si Japonia. (A.D.)